Nieuwe verkeersborden komen er eindelijk

 

Foto: Verjo verkeersleermiddelen

Na vijf keer te zijn uitgesteld is het eindelijk zover: op 1 juli worden veertien nieuwe verkeersborden ingevoerd. Het besluit is inmiddels gepubliceerd in het Staatsblad.

De oorspronkelijke invoering was gepland op 1 januari 2015. De veertien nieuwe blauwe verkeersborden, allemaal gebodsborden, moeten voor meer duidelijkheid zorgen in sommige verkeerssituaties. Hoewel de nieuwe borden tot 1 juli nog niet rechtsgeldig zijn, hebben sommige gemeenten ze al langs geplaatst, zoals te zien is op foto uit Den Haag.

De nieuwe borden geven onder meer de mogelijkheid tram- en busbanen of -stroken en de combinatie daarvan aan te geven. Momenteel zijn hier algemene verkeersborden voor met op een onderbord de uitzonderingen voor bepaalde categorieƫn. Ook moeten de borden meer duidelijkheid geven over passeerstroken voor landbouwvoertuigen en uitwijkmogelijkheden bij smalle wegen.

Het doorvoeren van de nieuwe verkeersborden heeft beperkte financiƫle gevolgen voor de wegbeheerders, meldt minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu in het besluit. Omdat deze borden met name zijn bedoeld ter verduidelijking en geen drastische verandering met zich meebrengen, hoeft de bebording niet op stel en sprong te worden aangepast. Wegbeheerders kunnen dus werken met een eigen planning.

Bron: Verkeersnet